Bademcik ve geniz etinin alınması uyku apnesini ortadan kaldırır mı?
Bademcik ve geniz eti ameliyatı rahatsızlığın görüldüğü herhangi bir zaman içerisinde yapılabilir. Eskiden yaz ayları içerisinde yapılmazdı çünkü yaz ayları içerisinde görünen kronik sürgün hastalıkları denilen tifo, kolera gibi hastalıklar çoktu ama günümüzde bu ameliyatlar her zaman yapılabilir.
Sadece havanın 40 °C gibi çok sıcak olduğu zamanlarda, çocuk zaten çok su kaybettiği ve bir taraftan da ameliyat sonrası ağızdan su almadığı için vücudun sıvıda geri kalmaması açısından yapılmaz.
Bademcik ameliyatı sadece enfeksiyon hastalıklarında yapılmaz. Son zamanlarda yapılmasının en önemli sebeplerinden biri uyku apne sendromudur. Çünkü çoğu zaman enfeksiyonlar ilaçlarla/antibiyotiklerle kontrol altına alınabiliyorken doğuştan büyük geniz etli, bademcikli çocuklarda karşımıza şu tablo çıkıyor:
Çocuk özellikle geceleri, gündüz de dâhil olmak üzere nefes alma zorlukları çekiyor, horlamaları oluyor.
Uykuda uyku terörü dediğimiz yatakta dönmeler, ayak vurmalar onun sonucunda da ensede bol miktarda terleme oluyor. Gündüz de performansında ( fiziksel aktivitesinde) bir düşme oluyor hatta psikolojik etkileriyle birlikte çocukta agresyon veya kişilik bozukluklarına kadar gidecek davranış bozuklukları da gözlenebiliyor. Bu durumda yapılacak tek şey çocuk hiç enfeksiyon geçirmemiş olsa bile uyku apnesine neden olan büyümüş kitleyi çıkararak solunum yolunun bütünlüğünün, hava kolonunun (havanın burundan, genizden, ağızdan aşağı inişinin) sağlanmasıdır.