Robotik Tiroid Cerrahisi
2007 yılından başlayarak ve giderek daha fazla kabul görmekte olan Da Vinci Robotla koltuk altından 5 cm lik bir kesi ile girilerek boyuna herhangi bir kesi yapılmaksızın tiroid ve paratiroid bezinin çıkarılması ameliyatı bu işle uğraşan hekimler arasında daha fazla heyecan uyandırmaya başlamıştır. Bu sayede boyunda hiçbir iz olmamaktadır.
İlk olarak Güney Kore de Prof. Dr. Woong Youn Chung tarafından geliştirilen bu yöntem sayesinde tiroidin iyi ve kötü huylu hastalıkları bu yöntemle hastaya herhangi bir ekstra yük yüklemeden tedavi edilebilmektedir.
Ülkemizde de bu güne kadar yapılan yaklaşık 15 vakanın 2 tanesini İstanbul Florence Nightingale hastanesinde Op. Dr. Erkan Aktan başkanlığında Kulak Burun Boğaz & Baş ve Boyun cerrahisi ekibiyle yapmıştır.
Bu cerrahinin yapılabilmesi için vücut kitle endeksinin (BMİ) 30 un altında olması, yani hastanın aşırı kilolu olmaması gereklidir.
Robotla Tiroid Cerrahisi Nasıl Yapılmakta?
Ameliyat genel anestezi altında yapılıyor. Ameliyat edilecek olan tarafta doktor hastanın o taraftaki kolunu yukarı ve baş üstüne doğru alarak tiroide ulaşılacak yolu kısaltarak ameliyaa başlıyor. Koltuk altından 5 cm lik bir kesi ile cilt cilt altı geçildikten sonra bir tünel açılarak ameliyat edilecek olan tiroid bezi ortaya konuyor. Ardından Da Vinci robotunun önce çift optikli ve üç boyutlu görmeyi sağlayan optik kolu sonra da tutucu ve kesici kolları bu tünelden içeri yerleştiriliyor. Bu aşamada artık cerrah ameliyat konsolu denen robotu idare edecek sistemin başına geçiyor ve hemşire ile asistan doktor hastanın başında kalarak cerraha yardımcı oluyor. Bu aşamada cerrah konsolda üç boyutlu görüntü ve büyütme ile cerrahi sahayı ve damar ve sinirleri daha net görmeye başlıyor. Ayrıca robotun kolları insan kolunun 180 derecelik açısıyla kıyaslandığında 360 derecenin üzerinde bir rotasyon kabiliyeti sunmakta. Bu aşamadan sonra cerrahi olarak tiroidin tek taraflı çıkarılması yaklaşık 30-45 dakika iki taraflı olursa 90 dk sürüyor.
Ameliyat esnasında boyun adaleleri kesilmediği için ameliyat sonrası boyun bölgesinde ağrı minimum derecede olmakta. Ayrıca görerek yapılan cerrahi nedeniyle ses tellerinin hareketini sağlayan sinirler ve paratiroid bezleri bulunduğu için ameliyattan sonra ses kısıklığı veya paratiroid bezi yetmezliği bulguları olmuyor. Hastadaki drenler yaklaşık 48 saat sonra alınmakta ve hasta taburcu edilmekte.
Robotla Tiroid Cerrahisi Olan Bir Vakanın Sunumu
Hastamız VA 51 yaşında erkek hasta. Hiçbir şikayeti olmayan hastanın rutin KBB muayenesi sırasında boynunda sol tiroidinde muayenede ele gelen küçük bir şişlik üzerine hastaya Tiroid ultrasonu yapılmış ve 0.8 mm civarındaki tek nodüle yine ultrason eşliğinde ince iğne aspirasyon biopsisi yapılmış ve sonuç kanser şüphesi barındırarak gelmiştir. Bunun üzerine hastaya sol tarafa total olarak tiroid bezinin çıkarılması gerekliliği anlatılmış, (çünkü bu vakalarda kanser riski yüksek olduğundan), ve hasta operasyona karar vermiştir.
Bu aşamada hastaya boyun önünden kesi ile yapılan açık cerrahi yanısıra koltuk altından girilerek yapılan Robotic cerrahi hakkında da bilgi verilmiş ve hastanın Robotik cerrahiyi seçmesi üzerine sol koltuk altından yapılan 5 cm lik görünmeyen kesi ile boyna ulaşılarak o taraf tiroidi total olarak çıkarılmıştır. Hasta 2. günü drenleri çekilerek taburcu edilmiştir.
Bu yöntemle hastanın anesteziden uyanmasından sonra boynunda ağrının olmadığı ve hastanın çok rahat olduğu saptanmıştır. Ayrıca boyunda herhangibir kesi olmaması hastaya ayrıca son derece memnuniyet vermiştir. Yine bu yöntemle hastanın ses telleri korunmuş ve paratiroid bezleri de korunarak son derece güvenli bir cerrrahi uygulanmıştır.
Biraz dikkat ve Ultrason sayesinde erken koyulan teşhis ve Robotik Cerrahi ile hasta sağlığına kavuşturulmuştur.
Robotik Tiroid Cerrahisinin Cerraha Olan Avantajları
- Hedef bölge anatomisinin en iyi şekilde ortaya konulması ve üst düzey görüntü ile cerrahi bölgeye hakimiyetin artması,
- Daha hassas yapılan ameliyat sayesinde paratiroid bezin ve ses telini hareket ettiren sinirin korunması,
- Hızlı öğrenme süresi sayesinde giderek azalan ameliyat süresi. Klasik endoskopik yönteme karşılaştırıldığında daha kolay hareket kabiliyeti.
Robotik Cerrahinin Hastalara Olan Yararları
- Yüz güldürücü kozmetik sonuç: boyunda kesi izinin olmaması.
- Bazı hastalarda genetik olarak nedbe dokusunun çok kötü olması daha sonra boyunda ciddi kötü görüntüye yol açmakta. Robotik cerrahi bu hastalarda çok ciddi bir fayda sağlamakta.
- Ses telini hareket ettiren sinirin yaralanma ihtimalinin üç boyutlu ve büyütmeli görüntü sayesinde daha da düşük olması.
- Paratiroid bezinin istenmeden çıkarılması sonucu oluşacak kalsiyum metabolizma bozukluğu ihtimalinin çok az olması.
- Boyun ön tarafında klasik cerrahide yapılan kesiye bağlı uyuşukluk hissi ihtimalinin çok az olması.